MODIFICARE LEGISLATIVĂ. Creșterea contribuțiilor la Pilonul II este prioritatea nr. 1 a administratorilor fondurilor de pensii

MODIFICARE LEGISLATIVĂ. Creșterea contribuțiilor la Pilonul II este prioritatea nr. 1 a administratorilor fondurilor de pensii
Radu Crăciun, președintele APAPR / Sursa foto: Facebook - APAPR
Publicat: 26/01/2021, 17:00
Actualizat: 26/01/2021, 17:09

Creșterea contribuției la Pilonul II, adoptarea unei legi pentru plata pensiilor private, stabilirea limitei de deductibilitate pentru pensiile ocupaționale și modificările legislației secundare în vederea digitalizării operațiunilor fondurilor de pensii private sunt cele patru direcții de acțiune, prioritare în acest an, pentru Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Prima pe lista priorităților de modificare legislativă este creşterea contribuţiei la Pilonul II cu un punct procentual, de la 3,75% din prezent la 4,75%, gradual, până în anul 2024. Dacă graficul creștere din forma inițială a Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat ar fi fost respectat, românii ar fi avut în conturi sume cu o cincime mai mari față de cele existente în prezent. Este concluzia studiilor

Sperăm ca această creștere să fie una graduală, de la an la an, astfel încât să atingem această țintă de 4,75% în anul 2024 – Radu Crăciun, președinte APAPR

Practic, față de graficul creșterii contribuțiilor, acestea au crescut într-un ritm mult mai scăzut și, din acest motiv, din estimările noastre, românii au în prezent sume cu aproximativ 18% mai mici decât ar fi avut dacă graficul ar fi fost respectat conform legislației inițiale, explică Radu Crăciun.

Impactul la nivelul Pilonului II al acestor întârzieri în creșterea contribuțiilor (contribuții totale nevirate – n.r.) a fost estimat de către analiștii evoluției fondurilor de pensii a fi undeva în jur de 13 miliarde lei (2,7 miliarde euro). ”Din acest punct de vedere credem că este extrem de important ca creșterea contribuției să fie reluată cât mai curând posibil”, a explicat Radu Crăciun.

Promisiune din programul de guvernare al Cabinetului Cîțu

Creșterea contribuției la Pilonul II este inclusă în Programul de guvernare 2020 – 2024 al Cabinetului Cîțu. „Anul 2020, afectat direct de efectele pandemiei, nu a putut genera, în condiții de obiectivitate, o dezbatere publică necesară privind contribuțiile la pilonul 2 de pensii. Obiectivul rămâne prioritar pentru Guvern”, se arată în document.

Astfel, Guvernul Cîțu și-a asumat creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024. În plus, documentul prevede și promovarea cadrului legal care vizează organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private, respectiv un proiect de Lege privind plata pensiilor private. Un proiect de lege care să reglementeze furnizarea pensiilor, calculul şi plata lor a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii în anul 2016.

Cum s-a modificat contribuția la Pilonul II

În prezent, din cota CAS (contribuții de asigurări sociale) de 25% din veniturile salariale brute, plătită de fiecare angajat, spre Pilonul I (pensia publică) este direcționat un procent de 21,25%, iar spre Pilonul II (pensia privată obligatorie) – 3,75%. Această cotă CAS plătită de fiecare salariat nu mai merge către stat (respectiv bugetul asigurărilor sociale), ci către fondul de pensii private unde persoana eligibilă are calitatea de participant.

La momentul începerii colectării, în luna mai 2008, cota de contribuție la fondul de pensii era de 2% din baza de calcul. Veniturile brute lunare reprezentau baza de calcul pentru contribuția individuală de asigurări sociale. Mai exact, din contribuţia individuală la asigurările sociale a unei persoane asigurate în sistemul public (Pilonul I), în cotă de 9,5% din baza de calcul la acel moment, 2% se virau la Pilonul II, diferenţa de 7,5% rămânând în sistemul public de pensii. Inițial, era prevăzută o creștere a cotei de contribuție la Pilonul II cu 0,5 puncte procentuale pe an, adică o majorare a cotei la 6% în termen de 8 ani.

Potrivit datelor ASF, prin derogare de la aceste dispoziții legale, cota contribuției la Pilonul II a rămas însă la 2%. Astfel, termenul de 8 ani pentru atingerea cotei de 6% a fost majorat la 9 ani şi modul de creştere a cotei procentuale a fost modificat în sensul creşterii cu 0,5 puncte procentuale pe an până în anul 2015 inclusiv şi cu 0,1 puncte procentuale în anul 2016, respectiv cu 0,9 puncte procentuale în anul 2017. În anul 2016, cota contribuţiei era 5,1%, care s-a păstrat şi în anul 2017. Începând cu anul 2018, cota contribuţiei a fost redusă la 3,75%, în contextul includerii contribuţiei angajatorului în baza de calcul, respectiv în venitul salarial brut.

Rezultatele Pilonului II de pensii (obligatorii), la care cotizează 7,6 milioane de români, la sfârșitul anului 2020, au fost peste rata inflației, care se traduc într-un profit net de 900 milioane de euro pentru participanți, potrivit datelor prezentatate, luni, de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

La finalul anului 2020, activele nete în administrarea Pilonului II au ajuns la 75,1 miliarde de lei (aproximativ 15,4 miliarde de euro), ceea ce reprezintă o creștere de 21% față de sfârșitul anului 2019.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?